Dus heb je vragen over:
12 september 2008
Forum werkende ouders groot succes!
Dus heb je vragen over:
15 augustus 2008
Website Tips Werkende Ouders
Daarnaast is er een forum waarop je je vragen over borstvoeding en het kolven van borstvoeding kunt stellen.
11 juli 2008
Borstkolfwinkel

11 juni 2008
Vanaf wanneer ga je beginnen met bijvoeding?

Oranje heeft net een fantastische wedstrijd gespeeld, waarvan zelfs ik als totale niet-voetbalfan van genoten heb. Maar het is ook weer eens tijd voor een bericht. Misschien geef je ondertussen al geruime tijd borstvoeding en vraag je je af wanneer je je baby voor het eerst bijvoeding gaat geven?
Vanaf 6 maanden
Als je volledige borstvoeding geeft, heeft je kindje tot 6 maanden echt niets anders nodig. De babyvoedingindustrie zet in op bijvoeding vanaf 4 maanden, maar dit is echt niet nodig. Als je kindje aanleg heeft voor allergieën, astma en exceem vergroot dit zelfs de kans hierop. Maar ook als dat niet het geval is, kun je het beste wachten tot je kindje 6 maanden oud is. Rond die tijd is het darmstelsel van je kleintje voldoende uitgerijpt om goed met bijvoeding om te gaan. Het kijkt ook niet op een week meer of minder. Ik ben zelf bij mijn eerste begonnen met bijvoeding toen hij 5 maanden en 3 weken oud was. We hadden toen lekker een week vakantie en dit leek mij toen een mooi moment om te beginnen.
Begin met één smaak groente of fruit
Als je kindje 6 maanden oud is, kun je rustig beginnen met één smaak per keer. Begin bijvoorbeeld met peer, banaan of juist een groente zoals worteltjes. Vers is natuurlijk helemaal fantastisch, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik vaak voor het gemak van een potje ging. Zorg ervoor dat het voedsel lekker smeuiïg is. Er zijn ook enkele deskundigen die menen dat een baby er pas aan toe is om vast voedsel te gaan eten wanneer hij of zij dit zelf in stukken naar de mond kan brengen en kan verwerken in de mond (soort van kauwen). Hoewel ik ook wel wat zie in deze methode, de zogenaamde Rapley methode, begon ik zelf toch het liefst met een lekker smeuiïg prutje. Het is zo al een voldoende uitdaging om te leren eten, vind ik zelf. Later zal ik nog wel eens wat meer schrijven over de Rapley-methode die best wel leuk is voor wat oudere baby's.Maar voor nu biedt je iedere smaak een paar keer aan, zo kun je ook goed zien hoe je kindje erop reageert. Een goed moment is bijvoorbeeld net na (of halverwege) de middagvoeding. Zorg in ieder geval dat je kindje redelijk uitgerust is en niet al te veel honger heeft. Het zal anders niet zo veel zin hebben om iets nieuws te gaan proberen. De eerste keer zal je kindje misschien maar een paar hapjes eten. Dit is geen enkel probleem. In het begin zal de bijvoeding echt alleen nog maar een aanvulling zijn, die de komende weken steeds groter qua omvang wordt. Voorlopig vervangt het nog geen borst-/melkvoeding. Sommige kindjes zijn vooral dol op fruit, anderen hebben weer liever groente.
Breidt het aantal smaken rustig uit
Wanneer je kindje goed reageert op het voedsel kun je het aantal smaken rustig uitbreiden met bijvoorbeeld aardappel, vis, vlees etc. Doe dit in een rustig tempo. Dit mag gerust een maand duren.
Geef geen brood voor je kindje 7 maanden is
Belangrijk is dat je tot je kindje 7 maanden is, in ieder geval geen gluten geeft. Dit zit bijvoorbeeld in brood, maar ook in pap. Pas na 7 maanden is het darmstelsel van je kindje ver genoeg om ook deze gluten te kunnen verteren. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je je kindje al rustig sabbelend met een broodkorst in de mond altijd goed in de gaten houdt! Deze kleintjes verslikken zich nog heel makkelijk en kunnen dan jouw hulp hard nodig hebben!
Honing is levensgevaarlijk!
Probeer je kindje in het begin zo min mogelijk zoetigheid te geven (het liefst zelfs helemaal niet). Zoete drankjes, koekjes en suiker in de pap zijn voorlopig echt niet nodig. Maar het is vooral belangrijk om je te realiseren dat honing voor baby tot een jaar levensgevaarlijk kan zijn. Hier kan namelijk een bacterie inzitten waar je baby heel ziek van kan worden! Voorlopig dus nog even achterwege laten.
Verslikken en kolkhalzen
Overigens is het heel normaal dat je kindje zich in het begin zal verslikken of kolkhalsneigingen heeft. Sommige kindjes hebben dit vooral als ze met echt harder voedsel beginnen zoals brood, anderen ook wanneer ze met smeuiïger voedsel aan de gang gaan. Dit kan er heel naar uitzien. En ik moet zeggen dat ik iedere keer toch weer een beetje schrok. Maar goed, vast voedsel in je mond hebben is toch iets wat een kindje echt moet leren. Heeft je kindje erg veel kolkhalsneigingen, dan kun je even een paar dagen een stapje terug doen en het na een paar dagen tot een week weer proberen.
Veel succes straks met het introduceren van bijvoeding. Het begin van weer een nieuwe leuke fase! En bedenk vooral dat jouw borstvoeding nog altijd de beste voeding is voor je kindje en dit zal voorlopig nog wel zo blijven!
8 mei 2008
Langer borstvoeding geven

Hieronder volgt een kort overzicht van gezondheidsvoordelen voor kind en moeder. Voor veel moeders zal dit overzicht een extra stimulans zijn om een half jaar volledige borstvoeding vol te houden.
Gezondheidsvoordelen voor het kind
Het geven van minimaal 6 maanden volledige borstvoeding verminderd voor je baby de kans op:
- allergische aandoeningen
- eczeem
- astma
Deze gezondheidsvoordelen zijn over het algemeen wel bekend bij jonge moeders en professionals waarmee de moeder te maken krijgt rondom de geboorte van het kind en de periode daarna (verloskundige, huisarts, consultatiebureau). Vooral wanneer er allergieën in de familie voorkomen wordt geadviseerd om te proberen een half jaar volledige borstvoeding te geven. In de overige gevallen wordt dit nog nauwelijks standaard geadviseerd aan moeders!
De volgende voordelen zijn veel minder bekend. Terwijl deze ook veel moeders zullen overtuigen van het belang van borstvoeding. Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby's die borstvoeding krijgen:
- minder vaak huilen (je kunt ze altijd troosten)
- bijna 10x minder vaak oorontstekingen hebben
- 5x minder kans hebben om in het ziekenhuis terecht te komen
- 3x minder kans op diarree hebben
Gezondheidsvoordelen voor de moeder
Naast alle voordelen die borstvoeding oplevert voor het kind, zijn er ook grote gezondheidsvoordelen voor de moeder te behalen:
- Je lichaam herstelt zich veel sneller na de bevalling
- Je hebt eerder je oude gewicht terug
- Je hebt minder kans op ijzertekort
-Je hebt later minder kans op borstkanker en baarmoederhalskanker
Dit overzicht van voordelen is niet alleen handig als extra stimulans voor de moeders, maar ook mensen uit de omgeving van de moeders die borstvoeding geven, zijn over het algemeen niet op de hoogte van deze grote gezondheidsvoordelen voor kind en moeder op korte en langere termijn. Steun van partners, ouders, vriendinnen en werkgevers kunnen net de doorslag geven waardoor een half jaar volledige borstvoeding wel mogelijk blijkt te zijn.
Meer informatie
Aangezien veel moeders na 10 tot 12 weken na de geboorte van het kind weer het werk gaan, zal om een half jaar volledige borstvoeding te geven, in de meeste gevallen borstvoeding afgekolfd moeten worden. Het is dan ook van groot belang dat jonge moeders zich hierin tijdig verdiepen en op tijd beginnen met het 'oefenen' van borstvoeding kolven en het kind uit een fles laten drinken. Op http://www.borstkolf-info.nl/ kunt u zich inschrijven voor een Gratis Rapport met informatie en tips voor het combineren van borstvoeding en werk en objectieve informatie en ervaringen van andere moeders over alle verkrijgbare borstkolven in Nederland.
10 april 2008
Kolven onderweg

Raak gewoon helemaal niets aan!
Zelf heb ik dit ook een aantal keren bij de hand gehad. Soms moest een naar vergaderingen in een andere plaats, soms had ik een cursusdag. Al met al heb ik heel wat keertje op toiletten onderweg gekolfd. Niet ideaal natuurlijk, maar soms zag ik gewoon geen andere oplossing. Op zich kun je dit toch nog wel aardig hygiënisch doen. Eerst was je je handen en je zorgt ervoor dat je daarna niets meer aanraakt (gebruik een handdoekje of stuk toiletpapier). Ga zitten op de brildeksel of indien deze ontbreekt de bril zelf met je broek aan (die kun je thuis toch direct in de was gooien). Zet je kolftas op je schoot (als een soort van tafeltje) en voilà. Een ander probleem is dan natuurlijk het koelen van de melk. In kolftassen zit altijd wel enige isolatie. Als je een paar goede koelelementen (bv. uit een gewone koeltas, overal te koop voor een paar euro) erbij doet, dan kun je best wat uurtjes vooruit. Ik zou deze melk dan wel binnen een paar dagen gebruiken en deze absoluut niet het maximale van een week bewaren. Ook kun je bijna overal wel vragen of er ergens een koelkastje is waar je iets in mag zetten (of laten zetten). Ben je veel onderweg met de auto dan kun je natuurlijk altijd een rustig plekje zoeken en een beetje onopvallend kolven, dat is meestal ook wel te doen.
Kolven tijdens afdelingsuitje op boerderij
Een grappige voorval had ik tijdens een afdelingsuitje. We gingen onder andere naar een boerderij om een soort survivaltocht te doen met allerlei opdrachten en daarna bleven we eten op de boerderij. Ik had van te voren gevraagd of er een mogelijkheid was om ergens te kolven en dat was geen enkel probleem. Na het eerste deel van de survivaltocht was het tijd voor de lunch en dus ook tijd om te kolven. Ik vroeg aan iemand van de organisatie (de boerin) waar ik zou kunnen kolven. Ik liep achter haar aan de gang op waar ook de deur naar het toilet was en mocht in hun woonkamer kolven. Harstikke aardig natuurlijk, maar ik had toch ook het gevoel dat hier iedereen zomaar binnen zou komen lopen. Zij verzekerde me dat dat niet het geval was en liet me alleen. Er waren ongeveer 4 ramen aan twee kanten die uitkeken op een landweggetje en het erf. Ik ging in een luie stoel zitten met mijn rug half naar de deur half naar de ramen. Af en toe hoorde ik een collega naar toilet gaan en steeds was ik toch half bang dat iemand per ongeluk de verkeerde deur zou nemen en zou binnenkomen. Op het landweggetje was steeds niemand te zien, dus draaide ik me toch steeds iets verder van de deur af en richting ramen. Toen kwam een vrouw die meehielp met de survivaltoch binnen om te vragen met welk programma-onderdeel ik straks mee wilde doen. Gelukkig zat ik dus inmiddels wel met mijn rug naar haar toe. Dat was dus toch een goede keuze dacht ik nog bij mezelf. Na antwoord te hebben gegeven draai ik mijn hoofd weer terug en laat ik mijn ogen langs de ramen glijden waar net de postbode langs loopt en toevallig naar binnen kijkt. Tja, dan krijg ik toch wel even een rood hoofd. (Ik weet niet of de postbode iets door had). Maar goed, liever een postbode die ik nooit meer zie dan een collega waarmee ik dagelijks werk. En ik kan er ook wel om lachen hoor, zelfs op dat moment. Een unieke situatie om nooit meer te vergeten, denk ik dan bij mezelf.
30 maart 2008
De eerste keren kolven op het werk

Wie zit daar?
Ik weet nog goed dat ik één van die eerste keren aan het kolven was toen een collega de deur probeerde en na gemerkt te hebben dat deze op slot zat, vroeg wie er op zat. Ik zei dus mijn naam en hij had zoiets van “O, dus jij zit hier ook wel eens”. Na 5 minuten kwam hij terug en de deur zat nog steeds op slot. Dus kwam de opmerking “Dat duurt ook lang bij jou”. Ik had niet zoveel zin om door de deur heen uit te melden dat ik aan het kolven was. De meeste mannen weten niet wat kolven is, dus dan moet er ook een uitleg volgen. Ik heb daarna wel een mailtje naar mijn collega's van de gang gemaild dat ik op dit toilet de komende maanden zou gaan kolven en het fijn zou zijn als eventuele personen die dit toilet wel eens gebruikten voor een 'grote' boodschap dit op het heren of damestoilet zouden doen. Zo'n mailtje had ik beter vooraf kunnen sturen of laten sturen door een teamleider ofzo. Dan is het tenminste meteen voor iedereen duidelijk.
Steun uit onverwachte hoek
Toch bleef ik me af en toe wel ongemakkelijk voelen. Ik had vaak meerdere afspraken en/of vergaderingen achter elkaar door en moest dan wel eens eerder weg of dat ik later kwam. Meestal verzon ik dan maar een smoesje of maakte gewoon rustig een excuus voor mijn late binnenkomst. Wat ik trouwens erg leuk vond, is dat er twee keer oudere mannelijke collega's naar me toe zijn gekomen om te zeggen dat ze zo'n bewondering hadden voor het feit dat ik borstvoeding bleef geven terwijl ik ook werkte. Je zult altijd zien dat zoiets uit onverwachte hoek komt.
Mannelijke collega houdt voor ons kolfschema bij
De tweede periode van kolven op mijn werk vond ik vele malen relaxer. Het feit dat er nog twee van mijn collega's ook kolfden en er nu een echte kolfkamer was, maakte het kolven veel vanzelfsprekender en makkelijker. Ook wist iedereen nog wel dat ik bij mijn eerste kindje ook borstvoeding was blijven geven en toen dus kolfde. Ik hoefde dus niemand meer iets uit te leggen. Ook vond ik de grapjes die hierover af en toe gemaakt werden helemaal niet meer ongemakkelijk. Juist omdat we met meerdere vrouwen waren die kolfden, konden we hier best om meelachen of ook een grapje maken. Onze kolfschema's bespraken we rustig ook met onze kamergenoten erbij als dat zo uitkwam. Een mannelijke collega's die tegenover de kolfkamer zit, maakte altijd grapjes dat hij het schema wel zou bijhouden en ons zou laten weten wanneer de kolfkamer weer vrij was en dus de volgende kon.
Omstandigheden ideaal, dan veel makkelijker vol te houden
Was ik bij de eerste nog heel blij dat ik een half jaar volledige borstvoeding had weten vol te houden, bij de tweede heb ik nog een paar maanden langer gekolfd, zo ongeveer tot ze ruim 8 maanden was. Ook al beslis je natuurlijk helemaal zelf hoe je lang je wilt kolven op je werk. Als de omstandigheden ideaal zijn, is het wel heel veel makkelijker vol te houden. Dat heb ik deze keer wel duidelijk gemerkt.
20 maart 2008
Soms lukt het gewoon niet!

Een tip die hier echter niet bij staat is het gebruik van Syntocinon. Mochten alle tips en trucs uit het rapport niet helpen en het kolven van borstvoeding gewoon niet lukken dan kun je je huisarts vragen om dit middel.
Syntocinon krijg je in de vorm van een neusspray. Het is een synthetische vorm van oxytocine. Oxytocine is het hormoon dat het lichaam aanmaakt waardoor het toeschietreflex op gang komt. Wanneer dit in je lichaam niet lukt om op te roepen, kan toediening van syntocinon helpen om dit toeschietreflex wel te krijgen zodat je wel kunt kolven.
Syntocinon komt in zeer kleine hoeveelheden terecht in moedermelk (het is maar zeer kort werkzaam), maar wordt weer afgebroken in de maag en lever van het kind. Het levert dus geen gevaar op voor je kind.
Dus wellicht kan dit je helpen wanneer je verder alles al hebt geprobeerd.
9 maart 2008
Voordelen borstvoeding voor de moeder

De voordelen op een rijtje:
- Je lichaam herstelt zich veel sneller na de bevalling
- Je hebt eerder je oude gewicht terug
- Je hebt minder kans op ijzertekort
- Je hebt later minder kans op borstkanker en baarmoederhalskanker
En hoe langer je borstvoeding geeft hoe groter de voordelen zijn. Ik heb lang geleden eens een onderzoek gelezen waaruit bleek dat de voordelen van borstvoeding geven voor vrouwen het grootst zijn wanneer die in hun leven zoiets als 100 maanden borstvoeding hebben gegeven. Ik moest daar toen wel erg om lachen. Ik weet niet meer precies waar dit onderzoek was uitgevoerd, maar het was in een ontwikkelingsland waar het nog heel normaal was dat vrouwen tussen de 5 en 10 kinderen krijgen. Hier in Nederland zullen maar weinig vrouwen deze grens van 100 maanden halen. Maar uit diverse onderzoeken in deWesterse wereld blijkt dat bovenstaande voordelen ook gelden wanneer vrouwen gedurende een half jaar tot een jaar borstvoeding geven. En ach, dat lukt vast wel. Mijn eigen ervaring is dat als je eenmaal borstvoeding geeft en het loopt gewoon goed. Dat een half jaar zo voorbij is.
26 februari 2008
Borstvoeding geven is helemaal in!

Vooral onder hoog-opgeleide werkende vrouwen is borstvoeding geven helemaal in! Zij zijn ervan overtuigd dat borstvoeding de beste start voor hun kindje is. Er is bijna geen moeder meer die het aan durft om geen borstvoeding te geven. Uiteraard moet het vooral een keuze van de moeder zelf zijn. Maar het is toch jammer dat sommige vrouwen het een vervelend idee vinden om hun kindje borstvoeding te geven. Het is iets heel natuurlijks en het is cultureel bepaald dat dit niet gewenst zou zijn. In de meeste andere landen is borstvoeding geven veel vanzelfsprekender. Kijk maar naar de Scandinavische landen, daar geven wel 3 keer zo veel moeders borstvoeding als in Nederland wanneer de baby 6 maanden oud is. Maar ook in de (in onze ogen preutse) Islamitische cultuur is borstvoeding geven heel normaal.
Lousewies van der Laan, politica D66 is een voorbeeld van een bekende Nederlander die borstvoeding kolfde op het werk.
“Ik geef nu nog drie keer borstvoeding per dag. Op mijn werk kolf ik, dan hang ik een bordje op de deur ‘Niet storen, hier wordt gekolfd. Tot nu toe gaat dat prima, ik heb altijd een foto van Helix bij me en trek me in alle rust even terug. Ik ben ook al bekend in de Kamer om mijn koeltas. In de kantine van de Tweede Kamergebouw maken ze wel eens grappen als ik ’s middags ijs kom halen om de melk te koelen. Of ik weer cocktails aan het maken ben? Ik vind het wel komisch en ben blij dat de mogelijkheid er is om Helix, ondanks dat ik weer fulltime aan de slag ben, nog borstvoeding te geven.”
Uit: Kinderen, februari 2005
15 februari 2008
Met stip op 1: Avent Isis kolf !

In het begin moest ik best wel even wennen aan het kolven. Het is tenslotte wel wat anders dan je baby aan de borst. Om dan met zo'n borstkolf aan de slag te gaan, vond ik toch wel lastig. Het is vooral een psychische drempel die ik over moest. Gelukkig was ik overtuigd van het doel: mijn zoontje in ieder geval 6 maanden lang volledige borstvoeding te geven.
Niemand die het door heeft!
Wat ik erg handig vind aan een handkolf is dat deze klein en licht van formaat zijn dus altijd makkelijk mee te nemen. Je kunt het zo in je handtas doen, waardoor niemand door heeft dat je een borstkolf bij je hebt. Dit vond ik met name erg prettig als ik op pad was voor mijn werk. Ik had de Avent Isis er-op-uit set, daar zit ook een klein koeltasje bij. De bijgeleverde koelelementen vond ik wel erg klein, dus die heb ik vervangen door gewone koelelementen zoals die in een normale koeltas zitten (in de zomer overal los te verkrijgen, bv. bij de Hema, in de winter moet je wellicht wat beter zoeken).
Avent Isis als beste uit de test?
De Avent handkolf is in verschillende testen als zeer goed uit de bus gekomen. Dus ik ben niet de enige die tevreden is over deze handkolf. Het grote voordeel van een handkolf vind ik met name dat je helemaal zelf het ritme kunt regelen. Nu kun je dit ook instellen met elektrische kolven. Maar met een handkolf kun je elke beweging zelf bepalen. Zo kun je in het begin wat sneller kolven zodat het toeschietreflex op gang komt. Daarna langzaam omdat de melk goed toeschiet, vervolgens als de melk weer wat langzamer stroomt weer wat sneller. Je kunt zo exact kolven op de manier die de meeste melk opleverd. Je hoort wel eens dat je een lame arm krijgt van het handmatig kolven. Daar heb ik echter nooit last van gehad. Wanneer de melk namelijk toeschiet hoef je helemaal niet meer zo snel te kolven.
Nadeel is ook voordeel
Een nadeel van de Avent kolf is dat er alleen de Avent flesjes onder passen en die zijn niet bepaald goedkoop te noemen. Ik vond er echter een groot voordeel aan de Avent flesjes zitten. Ze hebben namelijk, in tegenstelling tot andere flesjes, een brede halsopening. Hierdoor kun je veel makkelijker ingevroren melk (bv. in de vorm van ijsblokjes) in het flesje krijgen, iets wat met een smalle halsopening vrijwel onmogelijk is. Dit is mij in ieder geval erg goed van pas gekomen. Verder schijnen de spenen van Avent qua vorm de moederborst zoveel mogelijk te benaderen, wat de kans op speen-tepelverwarring verkleind. Mijn dochter wilde in het begin helemaal niet uit een fles drinken of het nu met een Avent speen was of niet. Maar daarover een andere keer!
De komende keren wil ik de ervaringen van kolvende moeders met een aantal specifieke borstkolven aan bod laten komen.
4 februari 2008
Het kiezen van de juiste borstkolf was nog nooit zo makkelijk!
Alle borstkolven komen aan bod! Kijk ook over welke borstkolven kolvende moeders het meest tevreden zijn!
- Medela handkolf
- Lansinoh
- Whittlestone
- Medela Harmony
- Avent Isis
- Medela Mini Electric
- Medela Mini Electric Plus
- Ameda Lactaline Personal
- Medela Swing
- Avent Isis IQ Uno
- Medela Pump in Style
- Avent Isis IQ Duo
26 januari 2008
De ideale kolfruimte

Werkgever verplicht om kolfruimte te regelen
Omdat de overheid, vanwege de aantoonbare voordelen van borstvoeding voor moeder en baby, het combineren van borstvoeding en werk wil stimuleren zijn hiervoor een aantal wettelijke regels opgesteld. Zo is je werkgever verplicht een geschikte ruimte om te kolven of te voeden beschikbaar te stellen. Een geschikte ruimte is in ieder geval afsluitbaar en verwarmd. Is dat niet mogelijk, dan mag je zelf een plek regelen of naar je baby toe gaan. Je kunt ook andere afspraken maken, zoals tijdelijk je werktijd verkorten of gedeeltelijk thuis werken. Kom je er niet uit met je werkgever, dan kun je terecht bij de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of vakbond (zie art.4.8 van de Arbeidstijdenwet). Maar dat zullen de meeste vrouwen als het even kan uit de weg gaan. Bij sommige werkgevers is het gewoon echt lastig om kolftijd goed geregeld te krijgen, denk maar aan bijvoorbeeld het onderwijs.
Mijn dochter levensgroot aanwezig in de kolfruimte
Ik had deze tweede periode dat ik wilde borstvoeding wilde gaan kolven echt enorm geluk. Toen ik na mijn bevallingsverlof weer aan het werk ging, loodsen mijn collega's me (nog net niet geblinddoekt) mee naar de verrassing. De verrassing was echt super; de pas verbouwde kolfkamer met daar aan de muur een foto van ongeveer een meter bij 70 centimeter van mijn dochtertje Fleur (zie foto bij deze tekst). Op de andere twee muren hingen het dochtertje en zoontje van mijn collega's. Later kwam daar nog het dochtertje van een vierde collega bij (die kwam aan de deur te hangen). Ongeveer 2 maanden lang hebben vier moeders gezamenlijk van deze kolfruimte gebruik gemaakt en ongeveer 6 maanden lang drie moeder gezamenlijk. We kolfden nooit gelijktijdig, blijkbaar vonden we dat geen van allen prettig (en de ruimte was ook best klein). Het kwam gelukkig bijna nooit voor dat we alle vier op dezelfde dag werkten. Maar met z'n drieën op dezelfde dag kwam wel vaak voor. Iedere ochtend moesten we dus even onze schema's met elkaar doorspreken. Onze kamergenoten moesten af en toe wel lachen als we hiermee bezig waren. Het verliep altijd heel soepel. Bij de een ging het kolven van borstvoeding wat moeizamer, dus die hield wat strikter aan het voedingschema van thuis vast en had meer tijd nodig. Bij mij ging het altijd heel snel en voor mij was wat eerder of later ook geen enkel probleem. Als iemand afspraken bij derden had, werd daar natuurlijk altijd rekening mee gehouden.
Rijtje kolven op het aanrecht
Je kon deze kolfruimte altijd rustig kolven. Er stond een bureaustoel, er was voldoende ruimte op het aanrecht en verder alle noodzakelijke dingen (water, koelkast) bij de hand. Op het aanrecht stonden dan drie kolfapparaten variërend van een Avent handkolf tot een luxe Medela Pump in Style. In de koelkast allemaal flesjes moedermelk met de namen van onze baby's erop.
Het kolven werd bij ons op de afdeling na een paar maanden in ieder geval een heel normaal iets gevonden. Dat geluk heeft natuurlijk niet iedereen.
16 januari 2008
Supervoordelen borstvoeding

Baby's 5x minder in ziekenhuis!
Het geven van minimaal 6 maanden volledige borstvoeding verminderd voor je baby de kans op:
- allergische aandoeningen
- eczeem
- astma
Uit onderzoek blijkt verder dat baby's die borstvoeding krijgen:
- minder vaak huilen (je kunt ze altijd troosten)
- bijna 10x minder vaak oorontstekingen hebben
- 5x minder kans hebben om in het ziekenhuis terecht te komen
- 3x minder kans op diarree hebben
- later veel minder kans hebben op overgewicht
8 januari 2008
Compleet borstkolven-overzicht

De perfecte borstkolf voor jou!
Er zijn veel verschillende borskolven te koop. Handkolf of elektrisch kolfapparaat; welke voor jou geschikt is, hangt af van jezelf en je situatie. Bij de ene persoon komt de borstvoeding goed op gang en gaat het kolven makkelijk, bij de ander juist helemaal niet. Ook psychische factoren spelen een rol bij het afkolven. Wanneer je je goed kunt ontspannen en kunt openstellen dan zal het kolven een stuk makkelijker gaan.
Daarnaast speelt bij de overweging voor een kolfapparaat natuurlijk ook de frequentie van het kolven mee. Verwacht je slechts een enkele keer moedermelk af te kolven of doe je dit meerdere malen per dag.
Handkolf of elektrisch kolfapparaat
Het voordeel van een handkolf is dat je zelf kunt bepalen hoe hard en snel je moet knijpen voor het beste resultaat. Bij een elektrisch kolfapparaat kun je de snelheid en kracht instellen. Maar het kan even duren voordat je echt doorkrijgt wat voor jou de beste snelheid en kracht is. Sommige vrouwen geven aan een lamme hand te krijgen van het gebruik van een handkolf. Bij andere vrouwen werkt een handkolf zelfs beter dan een geavanceerde elektrische borstkolf. Ik zelf ben grote fan van de Avent kolf (de simpele handkolf dus!).
Dubbelzijdig elektrisch kolven gaat tweemaal zo snel als enkelzijdig kolven. Dit kan dus een behoorlijke tijdwinst opleveren. Enkele vrouwen vinden het echter onprettig dat je bij dubbelzijdig kolven geen hand vrij hebt om iets anders te doen, zoals een boek vast houden om te lezen of te bellen. Wanneer het kolven moeizaam gaat is het overigens niet aan te raden om iets anders naast het kolven te doen.
Handkolven
Medela handkolf, adviesprijs circa € 22,-
Lansinoh handkolf, adviesprijs circa € 37,50
Whittlestone handkolf, adviesprijs circa €49,00
Avent Isis, adviesprijs circa € 55,00
Medela Harmony, adviesprijs circa € 55,00
Elektrische kolfapparaten
Wat goed is om je te realiseren is dat alle elektrische kolfapparaten geluid maken. Dit is inherent aan het elektrisch kolven. Voor sommige vrouwen is dit geen enkel bezwaar, sommige vinden dit echter een groot nadeel (zeker als je op je werk niet in een afgesloten ruimte kunt zitten). Natuurlijk hoor je sommige elektrische kolfapparaten veel minder dan andere.
Medela Mini Electric, adviesprijs circa € 79,-
Medela Mini Electric Plus, adviesprijs circa € 125,- (dubbelzijdige borstkolf)
Ameda Lactaline Personal, adviesprijs circa € 135,- (dubbele borstkolf)
Avent Isis Uno, adviesprijs circa € 150,-
Medela Swing, adviesprijs circa € 149,-
Medela Pump in Style, adviesprijs circa € 295,-
Avent Isis Duo, adviesprijs circa € 495,-
Bij zowel de Medela Pump in Style als de Avent Isis Duo zijn een praktische koel(rug)tas en een aantal bewaarflessen bij de prijs inbegrepen.
Eén ding is zeker wanneer je overtuigd bent van het nut van borstvoeding geven, dan zal het je zeker ook lukken om borstvoeding te kolven! (een enkele uitzondering helaas daargelaten!)
Binnenkort is er over al deze borstkolven meer informatie te vinden op deze blog of ook mijn persoonlijke voorkeur.