11 juni 2008

Vanaf wanneer ga je beginnen met bijvoeding?


Oranje heeft net een fantastische wedstrijd gespeeld, waarvan zelfs ik als totale niet-voetbalfan van genoten heb. Maar het is ook weer eens tijd voor een bericht. Misschien geef je ondertussen al geruime tijd borstvoeding en vraag je je af wanneer je je baby voor het eerst bijvoeding gaat geven?

Vanaf 6 maanden

Als je volledige borstvoeding geeft, heeft je kindje tot 6 maanden echt niets anders nodig. De babyvoedingindustrie zet in op bijvoeding vanaf 4 maanden, maar dit is echt niet nodig. Als je kindje aanleg heeft voor allergieën, astma en exceem vergroot dit zelfs de kans hierop. Maar ook als dat niet het geval is, kun je het beste wachten tot je kindje 6 maanden oud is. Rond die tijd is het darmstelsel van je kleintje voldoende uitgerijpt om goed met bijvoeding om te gaan. Het kijkt ook niet op een week meer of minder. Ik ben zelf bij mijn eerste begonnen met bijvoeding toen hij 5 maanden en 3 weken oud was. We hadden toen lekker een week vakantie en dit leek mij toen een mooi moment om te beginnen.

Begin met één smaak groente of fruit

Als je kindje 6 maanden oud is, kun je rustig beginnen met één smaak per keer. Begin bijvoorbeeld met peer, banaan of juist een groente zoals worteltjes. Vers is natuurlijk helemaal fantastisch, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik vaak voor het gemak van een potje ging. Zorg ervoor dat het voedsel lekker smeuiïg is. Er zijn ook enkele deskundigen die menen dat een baby er pas aan toe is om vast voedsel te gaan eten wanneer hij of zij dit zelf in stukken naar de mond kan brengen en kan verwerken in de mond (soort van kauwen). Hoewel ik ook wel wat zie in deze methode, de zogenaamde Rapley methode, begon ik zelf toch het liefst met een lekker smeuiïg prutje. Het is zo al een voldoende uitdaging om te leren eten, vind ik zelf. Later zal ik nog wel eens wat meer schrijven over de Rapley-methode die best wel leuk is voor wat oudere baby's.Maar voor nu biedt je iedere smaak een paar keer aan, zo kun je ook goed zien hoe je kindje erop reageert. Een goed moment is bijvoorbeeld net na (of halverwege) de middagvoeding. Zorg in ieder geval dat je kindje redelijk uitgerust is en niet al te veel honger heeft. Het zal anders niet zo veel zin hebben om iets nieuws te gaan proberen. De eerste keer zal je kindje misschien maar een paar hapjes eten. Dit is geen enkel probleem. In het begin zal de bijvoeding echt alleen nog maar een aanvulling zijn, die de komende weken steeds groter qua omvang wordt. Voorlopig vervangt het nog geen borst-/melkvoeding. Sommige kindjes zijn vooral dol op fruit, anderen hebben weer liever groente.

Breidt het aantal smaken rustig uit

Wanneer je kindje goed reageert op het voedsel kun je het aantal smaken rustig uitbreiden met bijvoorbeeld aardappel, vis, vlees etc. Doe dit in een rustig tempo. Dit mag gerust een maand duren.

Geef geen brood voor je kindje 7 maanden is

Belangrijk is dat je tot je kindje 7 maanden is, in ieder geval geen gluten geeft. Dit zit bijvoorbeeld in brood, maar ook in pap. Pas na 7 maanden is het darmstelsel van je kindje ver genoeg om ook deze gluten te kunnen verteren. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je je kindje al rustig sabbelend met een broodkorst in de mond altijd goed in de gaten houdt! Deze kleintjes verslikken zich nog heel makkelijk en kunnen dan jouw hulp hard nodig hebben!

Honing is levensgevaarlijk!

Probeer je kindje in het begin zo min mogelijk zoetigheid te geven (het liefst zelfs helemaal niet). Zoete drankjes, koekjes en suiker in de pap zijn voorlopig echt niet nodig. Maar het is vooral belangrijk om je te realiseren dat honing voor baby tot een jaar levensgevaarlijk kan zijn. Hier kan namelijk een bacterie inzitten waar je baby heel ziek van kan worden! Voorlopig dus nog even achterwege laten.

Verslikken en kolkhalzen

Overigens is het heel normaal dat je kindje zich in het begin zal verslikken of kolkhalsneigingen heeft. Sommige kindjes hebben dit vooral als ze met echt harder voedsel beginnen zoals brood, anderen ook wanneer ze met smeuiïger voedsel aan de gang gaan. Dit kan er heel naar uitzien. En ik moet zeggen dat ik iedere keer toch weer een beetje schrok. Maar goed, vast voedsel in je mond hebben is toch iets wat een kindje echt moet leren. Heeft je kindje erg veel kolkhalsneigingen, dan kun je even een paar dagen een stapje terug doen en het na een paar dagen tot een week weer proberen.

Veel succes straks met het introduceren van bijvoeding. Het begin van weer een nieuwe leuke fase! En bedenk vooral dat jouw borstvoeding nog altijd de beste voeding is voor je kindje en dit zal voorlopig nog wel zo blijven!

Geen opmerkingen: