
Werkgever verplicht om kolfruimte te regelen
Omdat de overheid, vanwege de aantoonbare voordelen van borstvoeding voor moeder en baby, het combineren van borstvoeding en werk wil stimuleren zijn hiervoor een aantal wettelijke regels opgesteld. Zo is je werkgever verplicht een geschikte ruimte om te kolven of te voeden beschikbaar te stellen. Een geschikte ruimte is in ieder geval afsluitbaar en verwarmd. Is dat niet mogelijk, dan mag je zelf een plek regelen of naar je baby toe gaan. Je kunt ook andere afspraken maken, zoals tijdelijk je werktijd verkorten of gedeeltelijk thuis werken. Kom je er niet uit met je werkgever, dan kun je terecht bij de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of vakbond (zie art.4.8 van de Arbeidstijdenwet). Maar dat zullen de meeste vrouwen als het even kan uit de weg gaan. Bij sommige werkgevers is het gewoon echt lastig om kolftijd goed geregeld te krijgen, denk maar aan bijvoorbeeld het onderwijs.
Mijn dochter levensgroot aanwezig in de kolfruimte
Ik had deze tweede periode dat ik wilde borstvoeding wilde gaan kolven echt enorm geluk. Toen ik na mijn bevallingsverlof weer aan het werk ging, loodsen mijn collega's me (nog net niet geblinddoekt) mee naar de verrassing. De verrassing was echt super; de pas verbouwde kolfkamer met daar aan de muur een foto van ongeveer een meter bij 70 centimeter van mijn dochtertje Fleur (zie foto bij deze tekst). Op de andere twee muren hingen het dochtertje en zoontje van mijn collega's. Later kwam daar nog het dochtertje van een vierde collega bij (die kwam aan de deur te hangen). Ongeveer 2 maanden lang hebben vier moeders gezamenlijk van deze kolfruimte gebruik gemaakt en ongeveer 6 maanden lang drie moeder gezamenlijk. We kolfden nooit gelijktijdig, blijkbaar vonden we dat geen van allen prettig (en de ruimte was ook best klein). Het kwam gelukkig bijna nooit voor dat we alle vier op dezelfde dag werkten. Maar met z'n drieën op dezelfde dag kwam wel vaak voor. Iedere ochtend moesten we dus even onze schema's met elkaar doorspreken. Onze kamergenoten moesten af en toe wel lachen als we hiermee bezig waren. Het verliep altijd heel soepel. Bij de een ging het kolven van borstvoeding wat moeizamer, dus die hield wat strikter aan het voedingschema van thuis vast en had meer tijd nodig. Bij mij ging het altijd heel snel en voor mij was wat eerder of later ook geen enkel probleem. Als iemand afspraken bij derden had, werd daar natuurlijk altijd rekening mee gehouden.
Rijtje kolven op het aanrecht
Je kon deze kolfruimte altijd rustig kolven. Er stond een bureaustoel, er was voldoende ruimte op het aanrecht en verder alle noodzakelijke dingen (water, koelkast) bij de hand. Op het aanrecht stonden dan drie kolfapparaten variërend van een Avent handkolf tot een luxe Medela Pump in Style. In de koelkast allemaal flesjes moedermelk met de namen van onze baby's erop.
Het kolven werd bij ons op de afdeling na een paar maanden in ieder geval een heel normaal iets gevonden. Dat geluk heeft natuurlijk niet iedereen.