30 maart 2008

De eerste keren kolven op het werk

De eerste keren naar de kolfruimte op je werk lopen en daar gaan kolven voelde bij mij toch een beetje vreemd. Alsof iedereen ziet wat jij gaat doen met je tasje (en trouwens wat dan nog?). In een vorig berichtje hebben jullie al kunnen lezen dat ik na de geboorte van mijn eerste kindje kolfde op een invalidetoilet.

Wie zit daar?
Ik weet nog goed dat ik één van die eerste keren aan het kolven was toen een collega de deur probeerde en na gemerkt te hebben dat deze op slot zat, vroeg wie er op zat. Ik zei dus mijn naam en hij had zoiets van “O, dus jij zit hier ook wel eens”. Na 5 minuten kwam hij terug en de deur zat nog steeds op slot. Dus kwam de opmerking “Dat duurt ook lang bij jou”. Ik had niet zoveel zin om door de deur heen uit te melden dat ik aan het kolven was. De meeste mannen weten niet wat kolven is, dus dan moet er ook een uitleg volgen. Ik heb daarna wel een mailtje naar mijn collega's van de gang gemaild dat ik op dit toilet de komende maanden zou gaan kolven en het fijn zou zijn als eventuele personen die dit toilet wel eens gebruikten voor een 'grote' boodschap dit op het heren of damestoilet zouden doen. Zo'n mailtje had ik beter vooraf kunnen sturen of laten sturen door een teamleider ofzo. Dan is het tenminste meteen voor iedereen duidelijk.

Steun uit onverwachte hoek
Toch bleef ik me af en toe wel ongemakkelijk voelen. Ik had vaak meerdere afspraken en/of vergaderingen achter elkaar door en moest dan wel eens eerder weg of dat ik later kwam. Meestal verzon ik dan maar een smoesje of maakte gewoon rustig een excuus voor mijn late binnenkomst. Wat ik trouwens erg leuk vond, is dat er twee keer oudere mannelijke collega's naar me toe zijn gekomen om te zeggen dat ze zo'n bewondering hadden voor het feit dat ik borstvoeding bleef geven terwijl ik ook werkte. Je zult altijd zien dat zoiets uit onverwachte hoek komt.

Mannelijke collega houdt voor ons kolfschema bij
De tweede periode van kolven op mijn werk vond ik vele malen relaxer. Het feit dat er nog twee van mijn collega's ook kolfden en er nu een echte kolfkamer was, maakte het kolven veel vanzelfsprekender en makkelijker. Ook wist iedereen nog wel dat ik bij mijn eerste kindje ook borstvoeding was blijven geven en toen dus kolfde. Ik hoefde dus niemand meer iets uit te leggen. Ook vond ik de grapjes die hierover af en toe gemaakt werden helemaal niet meer ongemakkelijk. Juist omdat we met meerdere vrouwen waren die kolfden, konden we hier best om meelachen of ook een grapje maken. Onze kolfschema's bespraken we rustig ook met onze kamergenoten erbij als dat zo uitkwam. Een mannelijke collega's die tegenover de kolfkamer zit, maakte altijd grapjes dat hij het schema wel zou bijhouden en ons zou laten weten wanneer de kolfkamer weer vrij was en dus de volgende kon.

Omstandigheden ideaal, dan veel makkelijker vol te houden
Was ik bij de eerste nog heel blij dat ik een half jaar volledige borstvoeding had weten vol te houden, bij de tweede heb ik nog een paar maanden langer gekolfd, zo ongeveer tot ze ruim 8 maanden was. Ook al beslis je natuurlijk helemaal zelf hoe je lang je wilt kolven op je werk. Als de omstandigheden ideaal zijn, is het wel heel veel makkelijker vol te houden. Dat heb ik deze keer wel duidelijk gemerkt.

20 maart 2008

Soms lukt het gewoon niet!

Als je borstvoeding gaat kolven zal bijna iedereen weleens merken dat het niet lukt. Meestal helpt het dan om hier ontspannen mee om te gaan en het later nog eens te proberen. In het gratis rapport dat je hiernaast kun opvragen staan allerlei tips hoe je het kolven van borstvoeding kunt vergemakkelijken.

Een tip die hier echter niet bij staat is het gebruik van Syntocinon. Mochten alle tips en trucs uit het rapport niet helpen en het kolven van borstvoeding gewoon niet lukken dan kun je je huisarts vragen om dit middel.
Syntocinon krijg je in de vorm van een neusspray. Het is een synthetische vorm van oxytocine. Oxytocine is het hormoon dat het lichaam aanmaakt waardoor het toeschietreflex op gang komt. Wanneer dit in je lichaam niet lukt om op te roepen, kan toediening van syntocinon helpen om dit toeschietreflex wel te krijgen zodat je wel kunt kolven.

Syntocinon komt in zeer kleine hoeveelheden terecht in moedermelk (het is maar zeer kort werkzaam), maar wordt weer afgebroken in de maag en lever van het kind. Het levert dus geen gevaar op voor je kind.

Dus wellicht kan dit je helpen wanneer je verder alles al hebt geprobeerd.

9 maart 2008

Voordelen borstvoeding voor de moeder

In een vorig bericht heb ik de voordelen van borstvoeding voor je baby op een rijtje gezet. Maar ook voor jou als moeder levert het geven van borstvoeding enorm veel voordelen op!




De voordelen op een rijtje:

  • Je lichaam herstelt zich veel sneller na de bevalling

  • Je hebt eerder je oude gewicht terug

  • Je hebt minder kans op ijzertekort

  • Je hebt later minder kans op borstkanker en baarmoederhalskanker

En hoe langer je borstvoeding geeft hoe groter de voordelen zijn. Ik heb lang geleden eens een onderzoek gelezen waaruit bleek dat de voordelen van borstvoeding geven voor vrouwen het grootst zijn wanneer die in hun leven zoiets als 100 maanden borstvoeding hebben gegeven. Ik moest daar toen wel erg om lachen. Ik weet niet meer precies waar dit onderzoek was uitgevoerd, maar het was in een ontwikkelingsland waar het nog heel normaal was dat vrouwen tussen de 5 en 10 kinderen krijgen. Hier in Nederland zullen maar weinig vrouwen deze grens van 100 maanden halen. Maar uit diverse onderzoeken in deWesterse wereld blijkt dat bovenstaande voordelen ook gelden wanneer vrouwen gedurende een half jaar tot een jaar borstvoeding geven. En ach, dat lukt vast wel. Mijn eigen ervaring is dat als je eenmaal borstvoeding geeft en het loopt gewoon goed. Dat een half jaar zo voorbij is.