31 december 2007

Supersnel een voorraad moedermelk!

Zoals ik de vorige keer al vertelde in mijn blog, is de handigste manier om snel een voorraad afgekolfde moeder- melk op te bouwen, gebruik te maken van de stuwing die iedere vrouw een dag of 3 tot 5 na de bevalling ervaart.


Zonder enige moeite direct een voorraad in de vriezer
Je slaat dan twee vliegen in een klap. Je bent eindelijk even verlost van die heel vervelende stuwing. Voor diegene dit nog niet eerder hebben ervaren; dit voelt zeg maar, alsof je er twee hete bowlingballen in je borsten zitten. Ik kan je vertellen, dat is GEEN prettig gevoel. Het afkolven van moedermelk brengt hierbij absoluut een tijdelijke verlossing. Want na een aantal uren is het gevoel van stuwing wel weer terug (dit wordt na verloop van tijd vanzelf minder). Je moet uiteraard oppassen met te vaak en veel afkolven. Aangezien de productie van moedermelk een principe is van vraag en aanbod, moedig je op deze wijze overproductie aan, dus niet overdrijven! En ten tweede kun je direct een mooie voorraad moedermelk invriezen voor als je straks weer aan het werk moet of eens een avondje weg wilt.

Extra kolven naast de borstvoedingen
Maar ook al heb je nu je eerste voorraadje moedermelk, ook daarna zul je deze waarschijnlijk nog moeten vergroten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Voor de meeste vrouwen werkt het het beste om 's ochtends wanneer je de meeste borstvoeding hebt, aan één kant te laten drinken door je baby en daarna (of tegelijk) aan de andere kant te kolven. Eventueel kun je je baby vervolgens alsnog aan de andere kant aanleggen. Je baby krijgt altijd meer uit je borst dan een kolf! Een andere manier is om tussen de voedingen in een kleine hoeveelheid af te kolven. Let er echter op dat je niet steeds alleen de voormelk kolft. Deze voormelk (de eerste melk) is minder vet dan de achtermelk (die daarna komt). De voormelk is met name bedoeld om de eerste dorst van de baby te lessen. De achtermelk is vervolgens veel vetter en dus voedzamer. Mocht dit toch af en toe gebeuren dan is dat ook helemaal niet zo erg. Je baby haalt dit de volgende keer gewoon weer bij jou in.

Ideale tip voor het invriezen van moedermelk
In het begin gebruikte ik voor het invriezen mijn gehele voorraad moedermelk uitsluitend van die speciale bewaarzakjes van Avent (ook van het merk Medela verkrijgbaar). Ik maakte dan porties van 120 à 140 ml, afhankelijk van de opbrengst. Toen mijn zoontje echter na het kinderdagverblijf ging, bleek hij inmiddels wel 160 ml te drinken. Geen enkele portie was dus groot genoeg! Dat moest ik dus weer opvangen door kleine beetjes die ik later kolfte. Ook merkte ik dat het mij regelmatig niet lukte om voldoende te kolven. Ik kwam ieder keer een klein beetje tekort! De oplossing voor mij was het invriezen van een deel van de melk in ijsblokzakjes. Zo heb je kleine porties van ongeveer 15 ml. Zo kon ik tekorten in de dagelijkse productie heel makkelijk opvangen.
Ik voelde me af en toe een soort magische tovenaar die in de keuken bezig was om van allerlei verschillende voorraadjes uit de koelkast, vriezer en ijsblokjes volgens geheim recept in allerlei flesjes een aantal goede porties tovergroeimelk te af te meten.
Ontdooien kun je het beste doen door de avond van te voren de benodigde hoeveelheid melk in de koelkast te zetten. Heb je de melk sneller nodig, ontdooi dan door het flesje/zakje in een pannetje water op te warmen tot ongeveer 37 graden of gebruik een flessenwarmer. Zorg dat de melk niet te warm wordt en gebruik liever geen magnetron. Hierdoor kunnen al snel waardevolle stoffen verloren gaan.

Koelkast is beter voor moedermelk
Moedermelk kun je, mits hygiënisch gekolfd, maximaal 5 tot 8 dagen (daar verschillen de meningen van deskundigen over) bewaren in de koelkast (achterin is de temperatuur het laagst en minder temperatuurschommelingen). Het is beter om de moedermelk 5 of 6 dagen in de koelkast te bewaren, dan om deze in te vriezen en een paar dagen later weer te ontdooien. In de koelkast blijven er meer waardevolle stoffen behouden dan bij het invriezen. Als de melk een tijdje staan, dan komen de vetten bovendrijven en ziet de melk daaronder er doorzichtig of soms zelfs blauwachtig uit. Dit is volkomen normaal. Door zachtjes te schudden mengt de melk weer goed. Schudt niet onnodig veel omdat dan bepaalde beschermende eiwitten afbreken en hun werking verliezen.

Geen opmerkingen: