31 december 2007

Supersnel een voorraad moedermelk!

Zoals ik de vorige keer al vertelde in mijn blog, is de handigste manier om snel een voorraad afgekolfde moeder- melk op te bouwen, gebruik te maken van de stuwing die iedere vrouw een dag of 3 tot 5 na de bevalling ervaart.


Zonder enige moeite direct een voorraad in de vriezer
Je slaat dan twee vliegen in een klap. Je bent eindelijk even verlost van die heel vervelende stuwing. Voor diegene dit nog niet eerder hebben ervaren; dit voelt zeg maar, alsof je er twee hete bowlingballen in je borsten zitten. Ik kan je vertellen, dat is GEEN prettig gevoel. Het afkolven van moedermelk brengt hierbij absoluut een tijdelijke verlossing. Want na een aantal uren is het gevoel van stuwing wel weer terug (dit wordt na verloop van tijd vanzelf minder). Je moet uiteraard oppassen met te vaak en veel afkolven. Aangezien de productie van moedermelk een principe is van vraag en aanbod, moedig je op deze wijze overproductie aan, dus niet overdrijven! En ten tweede kun je direct een mooie voorraad moedermelk invriezen voor als je straks weer aan het werk moet of eens een avondje weg wilt.

Extra kolven naast de borstvoedingen
Maar ook al heb je nu je eerste voorraadje moedermelk, ook daarna zul je deze waarschijnlijk nog moeten vergroten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Voor de meeste vrouwen werkt het het beste om 's ochtends wanneer je de meeste borstvoeding hebt, aan één kant te laten drinken door je baby en daarna (of tegelijk) aan de andere kant te kolven. Eventueel kun je je baby vervolgens alsnog aan de andere kant aanleggen. Je baby krijgt altijd meer uit je borst dan een kolf! Een andere manier is om tussen de voedingen in een kleine hoeveelheid af te kolven. Let er echter op dat je niet steeds alleen de voormelk kolft. Deze voormelk (de eerste melk) is minder vet dan de achtermelk (die daarna komt). De voormelk is met name bedoeld om de eerste dorst van de baby te lessen. De achtermelk is vervolgens veel vetter en dus voedzamer. Mocht dit toch af en toe gebeuren dan is dat ook helemaal niet zo erg. Je baby haalt dit de volgende keer gewoon weer bij jou in.

Ideale tip voor het invriezen van moedermelk
In het begin gebruikte ik voor het invriezen mijn gehele voorraad moedermelk uitsluitend van die speciale bewaarzakjes van Avent (ook van het merk Medela verkrijgbaar). Ik maakte dan porties van 120 à 140 ml, afhankelijk van de opbrengst. Toen mijn zoontje echter na het kinderdagverblijf ging, bleek hij inmiddels wel 160 ml te drinken. Geen enkele portie was dus groot genoeg! Dat moest ik dus weer opvangen door kleine beetjes die ik later kolfte. Ook merkte ik dat het mij regelmatig niet lukte om voldoende te kolven. Ik kwam ieder keer een klein beetje tekort! De oplossing voor mij was het invriezen van een deel van de melk in ijsblokzakjes. Zo heb je kleine porties van ongeveer 15 ml. Zo kon ik tekorten in de dagelijkse productie heel makkelijk opvangen.
Ik voelde me af en toe een soort magische tovenaar die in de keuken bezig was om van allerlei verschillende voorraadjes uit de koelkast, vriezer en ijsblokjes volgens geheim recept in allerlei flesjes een aantal goede porties tovergroeimelk te af te meten.
Ontdooien kun je het beste doen door de avond van te voren de benodigde hoeveelheid melk in de koelkast te zetten. Heb je de melk sneller nodig, ontdooi dan door het flesje/zakje in een pannetje water op te warmen tot ongeveer 37 graden of gebruik een flessenwarmer. Zorg dat de melk niet te warm wordt en gebruik liever geen magnetron. Hierdoor kunnen al snel waardevolle stoffen verloren gaan.

Koelkast is beter voor moedermelk
Moedermelk kun je, mits hygiënisch gekolfd, maximaal 5 tot 8 dagen (daar verschillen de meningen van deskundigen over) bewaren in de koelkast (achterin is de temperatuur het laagst en minder temperatuurschommelingen). Het is beter om de moedermelk 5 of 6 dagen in de koelkast te bewaren, dan om deze in te vriezen en een paar dagen later weer te ontdooien. In de koelkast blijven er meer waardevolle stoffen behouden dan bij het invriezen. Als de melk een tijdje staan, dan komen de vetten bovendrijven en ziet de melk daaronder er doorzichtig of soms zelfs blauwachtig uit. Dit is volkomen normaal. Door zachtjes te schudden mengt de melk weer goed. Schudt niet onnodig veel omdat dan bepaalde beschermende eiwitten afbreken en hun werking verliezen.

23 december 2007

Geen reden om op te zien tegen borstvoeding kolven!

Ontdek waarom er geen reden is om op te zien tegen borstvoeding kolven!
De eerste keer dat je baby aan je borst drinkt, is een heel bijzonder moment. Op en top moeder-gevoel. De liefde voor je kind stroomt letterlijk door je heen. De eerste keer kolven voelt daarentegen waarschijnlijk voor de meeste moeders wat ongemakkelijk. Als je geluk hebt, kun je de eerste keer kolven wanneer de kraamverzorgster er nog is om je nuttige tips te geven. Ondanks dat ik me wel wat ongemakkelijk voelde bij het idee van kolven, was de kraamverzorgster hier zo nuchter over, dat ik niet anders kon dan hierin meegaan. Van haar kreeg ik de nadrukkelijke tip, om het gekolfde voorraadje moedermelk direct in te vriezen zodat ik al mijn eerste voorraadje had voor als ik straks weer aan het werk zou gaan.

Maak de juiste keuze! Handkolf of een elektrisch kolfapparaat
Ik wist nog voor ik was bevallen dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Ik ben echt een persoon van de optimale voorbereiding, dus wilde ik een borstkolf in huis hebben, voordat ik baby geboren was. Tja, wat kies je dan? Zoveel verschillende soorten borstkolven.......
Avent Isis Uno of Duo of juist de Medela Pump Style, Swing of Symphony? Het klinkt in ieder geval allemaal fantastisch! De Avent Isis is de kolf die je het vaakst bij de drogist in het schap ziet liggen. Deze eenvoudige handkolf kost ongeveer 55 Euro en dit is inclusief een aantal flesjes en spenen. Nadat ik er al een aantal keer was langsgelopen, besloot ik deze Avent kolf te kopen. Bij mezelf denkend dat ik maar het beste eenvoudig kon beginnen. Ik had er nog geen beeld bij met wat voor soort kolf ik straks op mijn werk (toen nog 4 * 8 uur) ik zou gaan kolven. De Avent kolf beviel mij echter zo goed, dat ik hiermee ruim 3 maanden 4 dagen in de week op mijn werk kolfde. Ik lees soms verhalen dat je van een handkolf een lamme arm zou krijgen. Deze ervaring heb ik helemaal niet. Ik vond het juist prettig dat je volledig je eigen tempo kunt bepalen, dat de kolf geheel geluidloos is en dat deze heel klein en licht van formaat is. Wanneer ik voor mijn werk op pad moest, nam ik de kolf gewoon in mijn werktas mee.

Krijg snel handigheid met de borstkolf!
Terug naar de eerste keer kolven. Ik was blij dat die achter de rug was, maar eigenlijk viel het best mee. En je krijgt ook snel handigheid met zo'n borstkolf. Omdat ik behoorlijke last van stuwing had, heb ik de dagen erna nog een paar keer gekolfd. Ondanks aanvankelijke tegenzin bleek het uiteindelijk toch een heerlijk gevoel...... eindelijk van die stuwing af! En meteen een aanzienlijke melkvoorraad. Pas later realiseerde ik me hoe fijn het was ik dat al zo'n voorraad had. Deze voorraad nog verder uit te breiden, bleek later best wat inspanning te vergen en vooral een goede planning. Maar daarover een volgende keer meer.

14 december 2007

Half jaar volledige borstvoeding, dat wordt dus afkolven!

Het beste voor je baby: een half jaar volledige borstvoeding!
Dat ik na de geboorte van mijn eerste baby borstvoeding zou gaan geven, was voor mij een logische keuze. Ik had inmiddels voldoende over dit onderwerp gelezen om ervan overtuigd te zijn, dat dit voor mijn kindje de beste start zou zijn. Een half jaar volledige borstvoeding was mijn doel. En aangezien ik na 3 maanden weer aan het werk moest, stond het vast dat ik op mijn werk borstvoeding moest gaan kolven.

Nieuwe baan en meteen al willen kolven....
Ik werkte nog niet zo lang bij deze werkgever. Hierdoor vond ik het nog lastiger om te beginnen over het feit dat ik borstvoeding en werk wilde gaan combineren. Verder waren er net twee collega's bevallen van een kindje, maar ik was de enige die onder werktijd borstvoeding ging afkolven. Met lood in de schoenen heb ik nog voor mijn bevalling mijn leidinggevende ingelicht over mijn voornemen. Gelukkig reageerde hij heel redelijk. Helaas bleek er, tegen mijn verwachting in, nog geen kolfruimte op het werk te zijn.

Het invalidetoilet: de ideale kolfruimte?
Op voorstel van mijn leidinggevende heb ik toen genoegen genomen met het invalidetoilet bij mij op de gang. Een grote ruimte die nauwelijks werd gebruikt, op slot kan en waar water aanwezig is. Ik heb hier een bureaustoel neergezet en voilà daar was mijn privé-kolfruimte. En omdat het zo dichtbij mijn werkplek zat en ik hier altijd terecht kon, was ik hiermee eigenlijk heel tevreden.

Borstvoeding kolven als je gestresst bent
Waar ik wel veel last van had, was de hoge werkdruk. Vaak moest ik tussen 2 vergaderingen in snel-snel afkolven. Nou, wie daar ervaring mee heeft, weet dat dat dus NIET werkt. Hijgend van al het gehaast plofte ik dan in de kolfruimte neer, pakte snel mijn Avent kolf erbij, ondertussen op mijn horloge kijkend dat ik precies een kwartier had. Nu had ik het geluk dat ik meestal wel binnen een kwartiertje klaar was. Maarja, natuurlijk niet als je zo gestresst ben. En omdat dat toeschietreflex maar niet wilde toeschieten, werd ik nog gestresster. Totdat ik dan bedacht dat het zo niet werkte. Ik moest juist ontspannen! Ok, herkansing. Ontspan, ontspan, ontspan, ontspan. Hè, dat ontspannen op commando als je gestrest bent, werkt toch niet zo eenvoudig. Dit waren duidelijk mijn minst ideale kolfmomenten.

Volgende keer meer over de allereerste keer kolven (dat was best even slikken;-)